Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z soli lub innej delikatnej ryby ok. 150 g każdy
8 płatów gotowego ciasta francuskiego
600 g szpinaku
1 ser brie
4 plastry żółtego sera
2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie:
Szpinak sparzyć, posiekać i przesmażyć razem z czosnkiem na 1 łyżce masła, aż odparuje płyn. Dodać zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła, rozprowadzić dokładnie w szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.
Filety obgotować przez 5 minut we wrzącym bulionie z dodatkiem posiekanej cebuli. Wyjąć z bulionu i dokładnie odsączyć.
Ciasto lekko rozmrozić i rozwałkować na 4 prostokąty 20x15 cm i 4 prostokąty 12x15 cm.
Na mniejszych prostokątach rozłożyć szpinak (zostawiając polne ok centymetra od brzegu ciasta), na nim filety ryby a na wierzchu położyć plastry sera. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć większymi prostokątami. Brzegi obu prostokątów zlepić ze sobą posługując się palcami lub widelcem.
Pakiety z ciastem ułożyć na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni (silniejsze grzanie od dołu). Piec 30 minut.
Dodatkowe informacje: Potrawę podawać z lekką surówką warzywną, np. sałata lodowa z sosem vinegret.