kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sola w cieście francuskim


Dodał: Maris


Dodał: Maris

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety z soli lub innej delikatnej ryby ok. 150 g każdy
8 płatów gotowego ciasta francuskiego
600 g szpinaku
1 ser brie
4 plastry żółtego sera
2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:

Szpinak sparzyć, posiekać i przesmażyć razem z czosnkiem na 1 łyżce masła, aż odparuje płyn. Dodać zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła, rozprowadzić dokładnie w szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.

Filety obgotować przez 5 minut we wrzącym bulionie z dodatkiem posiekanej cebuli. Wyjąć z bulionu i dokładnie odsączyć.

Ciasto lekko rozmrozić i rozwałkować na 4 prostokąty 20x15 cm i 4 prostokąty 12x15 cm.

Na mniejszych prostokątach rozłożyć szpinak (zostawiając polne ok centymetra od brzegu ciasta), na nim filety ryby a na wierzchu położyć plastry sera. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć większymi prostokątami. Brzegi obu prostokątów zlepić ze sobą posługując się palcami lub widelcem.

Pakiety z ciastem ułożyć na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni (silniejsze grzanie od dołu). Piec 30 minut.

 

Dodatkowe informacje: Potrawę podawać z lekką surówką warzywną, np. sałata lodowa z sosem vinegret.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»