Rodzaj potrawy: ¶niadanie
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: ³atwe
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 fili¿anka p³atków migda³owych
3 jajka
1 fili¿anka mleka
3 ³y¿eczki m±ki
Szczypta soli
½ ³y¿eczki proszku do pieczenia
½ ³y¿eczki zapachu migda³owego
1 ³y¿eczka zapachu waniliowego
12 kromek bagietki
3 ³y¿eczki oleju ro¶linnego
3 ³y¿eczki mas³a
Wykonanie:
1. Umie¶æ migda³y na rozgrzanej patelni, dodaj ³y¿eczkê mas³a. Mieszaj±c pozostaw na kilka minut, a¿ stan± siê z³ociste.
2. Po³±cz ze sob± jajka mleko, sól, proszek do pieczenia, zapach migda³owy i waniliowy.
3. W tak przygotowanej mieszance zanurz kawa³ki bagietki. Namoczone pieczywo pozostaw w lodówce na oko³o godzinê
4. Na rozgrzan± patelniê nalej olej, nastêpnie po³ó¿ bagietkê. Na wierzchu ka¿dej kromki umie¶æ migda³y.
5.Podawaj bezpo¶rednio po przygotowaniu