Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 25
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 jajka
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ filiżanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 duże, obrane i pokrojone jabłko
Wykonanie:
1.Wymieszaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier
2.Całość połącz z mlekiem, dodaj wanilię, łyżeczkę masła i ½ łyczki gałki muszkatołowej
3.Pozostaw, na ok. 30 min
4.Nagrzej piekarnik do 425 °C
5.Odrobinę masła rozprowadź w naczyniu do opieczenia
6.Wymieszaj ¼ filiżanki cukru i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką posyp posmarowane masłem naczynie
7.Ułóż w naczyniu pokrojone jabłka i posyp cukrem
8.Przygotowaną wcześniej mieszankę rozprowadź na jabłkach
9.Piecz około 15 min