Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
40 dag margaryny
1 żółtko
2 łyżeczki octu
szklanka wody
sól
OWOCE
5 jabłek
4 morele
0,5 kg truskawek
galaretka owocowa
Wykonanie:
Przygotować z podanych składników ciasto francuskie. Rozwałkować je na grubość 1/2 cm, pokroić na pasy szerokości 10 cm i ułożyć na blasze. Piec około 30 minut w temperaturze około 200 stopni.
Następnie obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, śliwki lub morele przepołowić i usunąć pestki, truskawki odszypułkować i również pokroić.
Pokrojone owoce ułożyć na upieczonym cieście w odstępach co kilka centymetrów (4-5). Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gęstniejącą galaretką posmarować ułożone na cieście owoce. Po zastygnięciu galaretki wykroić ciastka.