Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
35 dag makaronu
15 dag szynki wędzonej
2 pomidory
15 dag tartego żółtego sera
4 jajka
filiżanka śmietany
pół szklanki mleka
2 łyżki masła lub margaryny
sól
pieprz
bazylia
Wykonanie:
Makaron ugotować, odcedzić. Następnie pokroić w drobną kostkę szynkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Makaron połączyć z szynką, pomidorami, doprawić bazylią, pieprzem i solą. Jajka rozbić, połączyć z serem, mlekiem oraz śmietaną.
Następnie przygotować naczynie żaroodporne (posmarować masłem lub margaryną), przełożyć do niego makaron i polać masą. Piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni.