Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 długie ogórki
4 cebule dymki ze szczypiorem
pęczek koperku
200 ml niskotłuszczowego jogurtu
pół cytryny
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Ogórki umyć, jednego z nich obrać a drugego zostawić w skórce. Oba zetrzeć na grubej tarce albo pokroić w ćwierćplasterki. Posolić, dokładnie wymieszać i zostawić na 20 minut aż puszczą sok.
Szczypior, cebulki i koperek posiekać drobno. Ogórki odcisnąć połączyć ze szczypiorem i cebulką. Skropić sokiem z cytryny i posypać białym pieprzem.
Koper dodać do jogurtu, polać mizerię. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.
Dane dla jednej porcji: