kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 średnie bakłażany
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Bakłażany przeciąć na pół, usunąć szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i mocno posolić. Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłążany zblanszować przez 3-4 w osolonym wrzątku.

Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć jak tartą bułkę.

Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę raze ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczari. Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu. Na końcu zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i zyiarnami słonecznika.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »