Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 średnie bakłażany
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bakłażany przeciąć na pół, usunąć szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i mocno posolić. Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłążany zblanszować przez 3-4 w osolonym wrzątku.
Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć jak tartą bułkę.
Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę raze ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczari. Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu. Na końcu zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i zyiarnami słonecznika.