Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
bałkańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (nie licząc marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
400 ml jogurtu naturalnego
2 zielone i 2 czerwone papryki
4 średnie cebule
300 g wędzonego boczku
300 g średnich pieczarek
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
Jogurt wyieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać słodką i ostrą paprykę oraz drugiej curry. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki odpowiednie do nabicia na patyk szaszłykowy. Włożyć do naczynia z marynatą, przykyć i potrząsnąć kilka razy, żeby jogurt otoczył wszystkie kawałki. Marynować conajmniej 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.
Pieczarki umyć, odciąć ogonki, większe kapelusze przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Cebula obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 mm, boczek pokroić w plastry o grubości 2-3 mm, paprykę pokroić w kawałki zbliżone do wielkości mięsa.
Na szpadki nadziewać po kolei: paprykę, mięso, pieczarkę, boczek i cebulę. Na końcach szpadek powinna znaleźć się papryka.
Szaszłyki obsmażyć na patelni a potem włożyc do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni i obracając w połowie pieczenia (można użyć funkcji ruszt lub grill).
Dodatkowe informacje: Podawać z pieczonymi ziemnialami i sałatą lodową z sosem vinegret.