Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
bałkańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 kg podudzi (pałek) z kurcząt
3 łyżki papryki w proszku
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
6 średnich ziemniaków
100 ml czerwonego wina
500 ml przecieru pomidorowego
pół pęczka natki pietruszki
sól
Wykonanie:
Podudzia kurczaka natrzeć pieprzem Cayenne i solą. Mąkę i paprykę słodką wymieszać, obtoczyć w niej mięso i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przełożyc do brytfanny.
Cebule pokroić w ósemki, czosnek na plasterki, włożyć na patelnię, dodać rozmaryn, przysmażyć na tłuszczu po kurczakach, dodać do brytfanny razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami.
Na patelnię wlać wino, dodać przecier, odparować połowę płynu, przelać do brytfanny.
Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Dusić pod przykryciem około 45 minut, aż do zmięknięcia ziemniaków. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.