Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 2
Składniki:
4 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
1/4 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej i 1 zielonej papryki
1/4 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka masła
Wykonanie:
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć i wymieszać z paprką.
Oddzielić białka od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Zółtka wymieszać z mlekiem i mąką, lekko posolić, dodać delikatnie pianę z białek, wymieszać i od razu wylać na średnią patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażyć około 3 minut, aż spód się zrumieni a reszta lekko zetnie. Posypać papryką i kukurydzą i wstawić omlet do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Można też przykryć patelnię natłuszczoną pokrywką i dusić omlet na małym ogniu przez ok 7 minut. Gotowy omlet zsunąć z patelni, podzielić na 2 porcje i natycmiast podawać.
Dodatkowe informacje: W ostatniej fazie przygotowania można omlet posypać żółtym serem.