Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
500 g makaronu duże muszle
cebula
ząbek czosnku
cukinia
150 g chudego boczku
3 łyżki tłuszczu
sól, pieprz
300 g białego sera
2 małe serki topione
4 łyżki startego żółtego sera
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, rozgnieść. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, boczek drobno pokroić. Połowę tłuszczu rozgrzać na patelni, przesmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek, zrumienić. Dodać cukinię, mieszając smażyć 5-8 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Serki topione pokroić na kawałki i wymieszać ze zmielonym białym serem. Dodać do tego boczek z warzywami, dobrze wymieszać, przyprawić. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć, napełnić farszem serowym. Naczynie do zapiekania wysmarować resztą tłuszczu, ułożyć w nim muszelki, posypać startym serem. Zapiekać 10 minut w temp. 180 stopni.