kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pączki tureckie

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: turecka
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
2 jajka
2 żółtka
6 dkg masła
2 dkg mąki ryżowej (lub ryżu zmielonego w młynku do kawy)
1 l oleju do smażenia

Lukier:
40 dkg cukru
2 - 3 łyżki białego wina
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić.

Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.

Wsypać mąkę ryżową i - ubijając drewnianą łyżką -, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto.

Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.

Gorące wkładać na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »