Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
turecka
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
2 jajka
2 żółtka
6 dkg masła
2 dkg mąki ryżowej (lub ryżu zmielonego w młynku do kawy)
1 l oleju do smażenia
Lukier:
40 dkg cukru
2 - 3 łyżki białego wina
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić.
Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.
Wsypać mąkę ryżową i - ubijając drewnianą łyżką -, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto.
Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.
Gorące wkładać na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną.