Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- masło i mąka do formy
Składniki do masy kajmakowej:
- 500 g krówek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- orzechy, rodzynki i inne bakalie do dekoracji
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Przygotowanie:
Posiekaj nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Następnie ulep kulkę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz w 160ºC przez 15-20 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek wyjmij ostrożnie z formy. Przegotowaną ciepłą masę wylej na ciasto, a następnie udekoruj bakaliami.
Przygotowanie masy kajmakowej:
Krówki zalej mlekiem i gotuj, aż do ich rozpuszczenia się, ciągle mieszając. Kiedy to nastąpi dodaj masło, nadal mieszając. Kiedy masa będzie gładka możesz ją wylać na ciasto.