Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z pangi
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
500 ml jogurtu
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z pangi rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlać jogurt i mieszać aż zacznie lekko bulgotać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na średnim ogniu filety z pangi przez ok. 5 minut z każdej strony. Zlać olej, rybę na patelni zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu.
Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawać z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).