Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 50 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4-6
	    
  
  Składniki: 
	1 pęczek mieszanych ziół
4 sprawione dorady
sól, pieprz
cytryna
400 g ziemniaków
400 g cukinii
1 jajko
60 g mąki
4 łyżki margaryny
2 łyżki oleju
Wykonanie: 
Zioła opłukać i osączyć. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry, ryby umyć, osuszyć, na zewnątrz i w środku posypać sola i pieprzem, włożyć do środka gałązki ziół i plastry cytryny. Ziemniaki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce (na wiórki), osączyć z nadmiaru soku. Do warzyw wbić jajko, wsypać łyżkę mąki, dobrze wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać margarynę, rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzać olej, smażyć małe placuszki z masy warzywnej, podawać razem z rybą.