Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
łyżka masła
sól, pieprz
duża cebula
pęczek natki
30 dag kaszanki
olej
Wykonanie:
W misce wymieszać 2 łyżki mąki, drożdże, cukier, połowę letniego mleka, odstawić na 5 minut, następnie dodać resztę mąki, 1 jajko i szczyptę soli. Wyrobić, dodać stopione masło, odstawić na kolejne 15-20 minut. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć z kaszanką na oleju, dodać natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, napełniać farszem, zlepiać. Pierożki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.