Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
800 g piersi z indyka
2 średnie cebule
500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
2 łyżki masła
łyżka oleju
łyżeczka majeranku
100 ml śmietanki
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki winiaku
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta cynamonu, szczypta kardamonu
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Włożyć na rozgrzaną na patelni łyżkę masła i dusić doprawiając majerankiem.
Mięso posypać solą pieprzem, cynamonem, kardamonem i rozkruszonym zielem angielskim. Obsmażyć na pozostałym maśle zmieszanym z olejem, zalać wywarem, dodać grzyby z cebulą i dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Mięso wyjąć i okroić w plastry. Do sosu dodać winiak, chwilę pogotować na małym ogniu, zagęścić lekko ubitą śmietanką i doprawić pieprzem.