Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
4 łyżki masła
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g serka mascarpone
500 g pieczarek
200 g ryżu (najlepiej ciemnego)
natka pietruszki
Wykonanie:
Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (2/3 czasu podanego na opakowaniu). Wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Piersi obtoczyć w pieprzu i podsmażyć na połowie masła aż do zbrązowienia. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ukłądając na ryżu.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na drugiej połowie masła, do całkowitego wyparowania soku z grzybów. Dolać na patelnię bulion dokładnie wymieszany z serkiem mascarpone, dusic 2 minuty. Pzełożyć na piersi kurczaka, zapiekać ok 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Odkryć, zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać posypane obficie natką z piertuszki.
UWAGA - zamiast mascarpone można użyć gęstej słodkiej śmietanki (najlepiej 36%)