kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pierś kurczaka w mascarpone

Duża ilość pieprzu użyta do tej potrawy nie oznacza "piekła na języku". Delikatny smak drobiowych piersi i sera mascarpone harmonijnie łagodzi pikanterię, która pozostaje tylko jedną ze smakowych nut tego dania.
 
 

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
4 łyżki masła
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g serka mascarpone
500 g pieczarek
200 g ryżu (najlepiej ciemnego)
natka pietruszki

Wykonanie:

Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (2/3 czasu podanego na opakowaniu). Wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Piersi obtoczyć w pieprzu i podsmażyć na połowie masła aż do zbrązowienia. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ukłądając na ryżu.

Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na drugiej połowie masła, do całkowitego wyparowania soku z grzybów. Dolać na patelnię bulion dokładnie wymieszany z serkiem mascarpone, dusic 2 minuty. Pzełożyć na piersi kurczaka, zapiekać ok 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Odkryć, zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać posypane obficie natką z piertuszki.

UWAGA - zamiast mascarpone można użyć gęstej słodkiej śmietanki (najlepiej 36%)

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»