Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc grillowania i marynowania potrawy)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 plastry piersi indyczej grubości 2 cm każdy
150 g naturalnego jogurtu,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, filety z indyka posmarować powstałą marynatą, ciasno ułożyć w miseczce i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Piec na grillu po 4-5 minut z każdej strony, do czasu gdy z nakłutego fileta wycieka bezbarwny sok.
Podawać ze świeżymi ogórkami w zalewie jogurtowo-czosnkowej.