Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50 (nie licząc wyrasania ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
400 g mąki
1 szklanka wody
40 g drożdży
szczypta cukru
sól morska
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera feta
100 g oscypka lub innego wędzonego sera
100 g sera roquefort
150 g sera mozzarella
oregano
Wykonanie:
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy roztwór zacznie rosnąć wlać do przesianej mąki, dodać sól, wyrobić elastyczne ciasto (przy pomocy mieszadeł robota lub ręcznie). Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wyrabiać około 10 minut aż ciasto całkowicie odstaje od miski. Zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blachę, rozwałkować, rozciągnąć brzegi tak by całkowicie wypełniało blachę, nieco podnieść brzegi. Posmarować z wierzchu oliwą (szczególnie brzegi), zostawić na 10 minut.
Ciasto posypać oregano a potem kolejno układać: 1/3 startej mozzarelli, pokrojne w kostkę fetę i ser wędzony, pokruszony roquefort, pozostałą mozzarellę.
Pizzę wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (program pizza, termoobieg lub grzanie z góry). Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż do zrumienienia sera oraz brzegów pizzy.
Podana porcja wystarczy na 2 duże okrągłe pizze lub dużą blachę wypełniającą cały piekarnik.
Dodatkowe informacje: W innym wariancie tej pizzy zamiast oscypka dodajemy ser camembert lub brie, a składniki układamy na rozsmarowanym na cieście czosnkowym sosie beszamelowym.