kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pizza serowa

Francuski ser pleśniowy, grecka feta, włoska mozarella i polski oscypek czynią z tej pizzy prawdziwie europejską potrawę, kusząc przy tym wyjątkowo intensywnym aromatem i smakiem.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50 (nie licząc wyrasania ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6-8

Składniki:

400 g mąki
1 szklanka wody
40 g drożdży
szczypta cukru
sól morska
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera feta
100 g oscypka lub innego wędzonego sera
100 g sera roquefort
150 g sera mozzarella
oregano

Wykonanie:

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy roztwór zacznie rosnąć wlać do przesianej mąki, dodać sól, wyrobić elastyczne ciasto (przy pomocy mieszadeł robota lub ręcznie). Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wyrabiać około 10 minut aż ciasto całkowicie odstaje od miski. Zostawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blachę, rozwałkować, rozciągnąć brzegi tak by całkowicie wypełniało blachę, nieco podnieść brzegi. Posmarować z wierzchu oliwą (szczególnie brzegi), zostawić na 10 minut.

Ciasto posypać oregano a potem kolejno układać: 1/3 startej mozzarelli, pokrojne w kostkę fetę i ser wędzony, pokruszony roquefort, pozostałą mozzarellę.

Pizzę wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (program pizza, termoobieg lub grzanie z góry). Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż do zrumienienia sera oraz brzegów pizzy.

Podana porcja wystarczy na 2 duże okrągłe pizze lub dużą blachę wypełniającą cały piekarnik.

 

Dodatkowe informacje: W innym wariancie tej pizzy zamiast oscypka dodajemy ser camembert lub brie, a składniki układamy na rozsmarowanym na cieście czosnkowym sosie beszamelowym.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »