Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 55 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 1 godz. oczekiwania)
Danie wegetariańskie: tak
Składniki:
6 kwaśnych jabłek
szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej)
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub polukrować.