Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc gotowania ryżu)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
300 g ryżu
1 pęczek szczypioru z młodą cebulką
800 g pieczarek
łyżka oleju
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości. Szczypior wraz z cebulą drobno pokroić, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, dodać szczypior i czosnek, lekko zrumienić, dodać grzyby, zmniejszyć ogień i dusić przez ok 6-7 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać z ciepłym ryżem i posiekaną zieloną pietruszką.