Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
1 cebula
30 - 40 dag pieczarek
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Filety umyć i cienko rozbić (najlepiej przez folię, to zapobiega rozrywaniu się mięsa). Oprószyc solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć, ostudzić i zmielic lub bardzo drobno posiekać, doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dodać jedno jajko, wymieszać i tak przygotowany farsz rozsmarować na każdym kawałku mięsa. Zwinąć w roladki, panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce, usmażyć na rumiano.