Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 55
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
50 dag filetów rybnych
200 ml mleka
20 dag serka topionego
1 średni por
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Podgrzać w garnku mleko, dodać pokrojone na kawałki serki i mieszać, aż się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Por opłukać, pokroić w cienkie krążki. Umyte filety podzielić na porcje, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na filetach rozłożyć krążki pora, polać sosem serowym, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na około 35 – 40 minut.