Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 5
Składniki:
500 g ryby dowolnej (filety)
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 selera
sól, liść laurowy
2 łyżki oleju sojowego
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotować wywar z warzyw. Oczyszczoną rybę ugotować w wywarze z warzyw z przyprawami. Po ugotowaniu zostawić w wywarze do ostygnięcia, odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mąkę rozetrzeć z olejem i żółtkami, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować, dodać sól do smaku. Następnie zalać rybę sosem i zapiec w piekarniku. Tuż przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Rybę w sosie beszamelowym można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!