Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
10 dag sera feta
3 pomidory
1 ogórek świeży
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
20 dag czarnych oliwek drylowanych
Sos:
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy w drobne kawałki, pomidory zaś w grubą kostkę, a obranego ogórka w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Do wcześniej przygotowanej miski przekładamy pokrojone składniki, dodajemy oliwki i kukurydzę. Na końcu kroimy ser w średniej wielkości kostkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy całość.
Składniki sosu mieszamy, a następnie polewamy przygotowaną w misce sałatkę.
Sałatka grecka wyśmienicie smakuje z pieczywem czosnkowym.
Smacznego!