Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 3
Składniki:
3 duże, przekrojone na pół pomidory
Ok. 30 dag chudego twarożku lub miękkiej fety
½ łyżeczki bazylii
¼ filiżanki bułki tartej
¼ łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka masła, lub oliwy z oliwek
szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Wymieszaj twarożek z bazylią, solą i pieprzem
2. Posmaruj połówki pomidorów twarożkiem, można je też lekko wydrążyć i napełnić twarożkiem
3. Naczynie do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą
4. Ułóż pomidory, piecz około 10 minut
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 130
białko: 12 g
tłuszcz: 2 g