Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
6 średnich ogórków lub 2 "węże"
6 plastrów szynki konserwowej
500 g twarożku
100 ml jogurtu naturalnego
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki umyć, cienko obrać i przeroić wzdłuż na pół (węże również w poprzek). Wydrążyć delikatnie łyżeczką miąższ z nasionami i posolić orórki w środku. Zostawić na 15 minut, potem wylać powstały sos i oczyścić ściereczka.
Twarożek bardzo dobrze rozdrobkić, wymieszać posiekaną z rzodkiewką i zieleniną oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać jogurt, przyprawić i wymieszać. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję, w razie potrzeby rozrzedzić nieco sokiem z ogórków (uwaga - jes słony więc doprawianie solą zostawić na koniec).
Nakładać masę do ogórków tworząd niewielkie górki. Na wierzchu utworzyć krateczkę z pokrojonej w plastry szynki i ozdobić plasterkami rzodkiewek.