Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 25
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g cukinii
2 średnie cebule
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki śmietanki kremówki
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinie umyć, odkroić końcówki, odłożyć 1/5 resztę pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Warzywa zalać bulionem gotować ok 15 minut, dodać 3/4 posiekanej pietruszki dokładnie zmiksować aż zupa osiągnie jednolitą kremową konsystencję. Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać trzepaczką, ubijając do uzyskania maksymalnej puszystości. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco lub chłodną posypaną startą na grubej tarce resztą cukinii.