Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
meksykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc gotowania ryżu)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 filiżanki długoziarnistego ryżu
3 filiżanki wody
Ok. ½ kg pomidorów
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
30 ml oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
puszka czerwonej fasolki
1 pokrojona, czerwona papryka
1 pokrojona, zielona papryka
1 mała posiekana cebula
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Połącz oliwę i sok cytrynowy
2. Polej pomidory gorącą woda i zdejmij skórkę
3. Wymieszaj ugotowany i ostudzony ryż z resztą składników
4. Całość polej oliwą z sokiem, dodaj przyprawy