Rodzaj potrawy: sos
Rodzaj kuchni:
meksykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 czerwone papryczki chilli,
3 pomidory
1 zielona papryka
3 średnie cebule
1 główka czosnku,
sól
łyżeczka cukru pudru
natka pietuszki
3 łyżki oleju
szczypta kolendry (mielonej)
sok z limonki
Wykonanie:
Chilli, pomidory oraz paprykę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Cebule i czosnek oczyścić i pokroić. Tak pokrojone jarzyny wymieszać, przyprawić solą i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, olej mieloną kolendrę. Wymieszać, a później odstawić do lodówki pod przykryciem na 1-2 dni. Do sosu można dodać sok z limonki.