Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
hiszpańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 45
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
szklanka ryżu
pół szklanki groszku zielonego konserwowego
1 większa cebula
pół selera
3 papryki czerwone
natka pietruszki
1 jajko
pół szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju sojowego
sól
cukier
Wykonanie:
Ryż należy opłukać, ugotować na sypko i odcedzić. Następnie odsączyć groszek. Pokroić cebulę oraz paprykę w drobną kostkę. Obrać selera i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie wszystkie składniki połączyć, dodać olej, sok z cytryny, sól i cukier, wymieszać. Przełożyć do większego naczynia, dodać ugotowany ryż i wszystkie składniki połączyć. Na wierzchu posypać natką pietruszki. Przed podaniem posypać ugotowanym na twardo jajkiem, pokrojonym w drobną kosteczkę.