kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Guirlache

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc schładzania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 12

Składniki:

500 g cukru
500 g całych migdałów
łyżka miodu
aromat pomarańczowy

Wykonanie:

Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Włożyć do na 10 minur do piekarnika na 150 stponi (termoobieg), tak by się dobrze wysuszyły i leciutko zrumieniły, lub uprażyć na złoto na patelni.

Cukier wraz z miodem skropić aromatem i wodą i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż zamieni się w gęsty syrop koloru miodowego. W razie potrzeby dolewać po łyżeczce gorącej wody - nie dopuścić do przypalenia i mocnej karmelizacji.

Do gorącego syropu dodawać partiami ciepłe migdały, dokładnie i delikatnie mieszając i nie wyłączając ognia. Po dodaniu wszystkich migdałów elestyczną leko ciągnącą się masę wylać na dużą blachę formując prostokąct o grubości ok 7 mm. Pozostawić do ostygnięcia.

Chłodny ale nie zimny guirlache wyrwnać wałkiem do ciasta i kroić na prostokąty bardzo ostrym nożem. Przed podaniem schłodzić do końca ale nie w lodówce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »