kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Flan z wanilią

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko
sól

Wykonanie:

Zwykłe mleko podgrzać z rozcięta laską wanilii i odstawić na 20 minut. Następnie na małej patelni roztopić cukier i podgrzewać do zbrązowienia. Wlać do 4 żaroodpornych foremek, rozprowadzić karmel na dnie. Następnie lekko ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić. Ze zwykłego mleka usunąć wanilię i powoli wlewać masę jajeczną, nie przerywać mieszania. Masą wypełnić foremki, przykryć je folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Ostudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerze.

 


Autor: Izu77

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»