Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
hiszpańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko
sól
Wykonanie:
Zwykłe mleko podgrzać z rozcięta laską wanilii i odstawić na 20 minut. Następnie na małej patelni roztopić cukier i podgrzewać do zbrązowienia. Wlać do 4 żaroodpornych foremek, rozprowadzić karmel na dnie. Następnie lekko ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić. Ze zwykłego mleka usunąć wanilię i powoli wlewać masę jajeczną, nie przerywać mieszania. Masą wypełnić foremki, przykryć je folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Ostudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerze.