kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Dorsz po katalońsku

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 kg filetów z dorsza,
100 g szynki,
500 ml białego półwytrawnego wina,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka smalcu,
2 duże ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 bakłażany,
1 cukinia,
3 czerwone papryki,
6 pomidorów,
2 liście laurowe,

Wykonanie:

Jarzyny umyć. Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić, odstawić na sicie na 30 min. Cukinię obrać i pokroić na plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić papryki w paski. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek grubo posiekać.

W płaskim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać bakłażany, paprykę, pomidory i cukinię. Dusić na małym ogniu 15 min. stale mieszając.

Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski. W dużym garnku rozgrzać smalec i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 min. Do ryby dodać jarzyny i dusić razem jeszcze 5 min.

Rybę podawać na ogrzanym półmisku lub w naczyniu, w którym była przygotowana.

 


Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »