Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
1,6 kg schabu bez kości
15 dag suszonych moreli
10 dag masła
cukier, sól zwykła i czosnkowa
1/2 łyżeczki rozmarynu
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki konfitury morelowej
2-3 łyżki płatków migdałowych
1 puszka moreli
2 łyżki koniaku
Wykonanie:
Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem, schłodzić. Mięso włożyć na 2 minuty do wrzątku, po czym wyjąć i naciąć w nim głęboką kieszeń, którą napełniać na przemian morelami i masłem ziołowym. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Schab oprószyć solą, połową kminku i papryki, wstawić do piekarnika na 90-100 minut (co 20 minut trzeba mięso podlewać gorącą wodą i wytworzonym sosem). Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki, posypać płatkami migdałowymi. Morele z puszki zmiksować, dodać koniak i wywar z pieczeni, włożyć resztę suszonych moreli (jeśli zostały), doprawić. Mięso podawać z sosem.