kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Schab z morelami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6-8

Składniki:

1,6 kg schabu bez kości
15 dag suszonych moreli
10 dag masła
cukier, sól zwykła i czosnkowa
1/2 łyżeczki rozmarynu
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki konfitury morelowej
2-3 łyżki płatków migdałowych
1 puszka moreli
2 łyżki koniaku

Wykonanie:

Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem, schłodzić. Mięso włożyć na 2 minuty do wrzątku, po czym wyjąć i naciąć w nim głęboką kieszeń, którą napełniać na przemian morelami i masłem ziołowym. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Schab oprószyć solą, połową kminku i papryki, wstawić do piekarnika na 90-100 minut (co 20 minut trzeba mięso podlewać gorącą wodą i wytworzonym sosem). Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki, posypać płatkami migdałowymi. Morele z puszki zmiksować, dodać koniak i wywar z pieczeni, włożyć resztę suszonych moreli (jeśli zostały), doprawić. Mięso podawać z sosem.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »