Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 20 (do czasu przygotowania trzeb adoliczyć 1 godz. oczekiwania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
250 g selera naciowego
sok z cytryny
sałata masłowa lub lodowa
150 g pieczarek
50 g sera pleśniowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Seler oczyścić, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Sałatę opłukać, osączyć, porwac na małe kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę lub plasterki. Ser utrzeć ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Seler połączyć z sałatą i pieczarkami, polać sosem serowym.