Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 margaryna, 5 żółtek, 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa: 5 białek, budyń waniliowy w proszku, 1l kwaśnej, gęstej śmietany, 1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać budyń i śmietanę. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (wylepić nim także boki blaszki), przykryć masą śmietanową, zetrzeć na to resztę ciasta. Piec 50 minut w temp. 190-200 stopni.