Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: trudne
Koszt: wysoki
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 3 godziny na gotowanie mleka)
Danie wegetariańskie: tak
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, po pó³ szklanki m±ki ziemniaczanej i pszennej, 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia, cukier lub aromat waniliowy
Krem: 1 puszka s³odzonego mleka skondensowanego, kostka mas³a
S³onecznik: 30 dag ³uskanego s³onecznika, 1/2 kostki mas³a, 3/4 szklanki cukru, 2 ³y¿ki mleka
2-3 paczki herbatników, polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Biszkopt: bia³ka ubiæ na sztywno, dodawaæ kolejno (stale ubijaj±c): cukier zwyk³y i waniliowy, ¿ó³tka, na koniec delikatnie wymieszaæ z m±k± i proszkiem do pieczenia. Upiec.
Krem: puszkê mleka gotowaæ (zamkniêt±!) przez ok. 3 godziny. Wyj±æ, otworzyc, ostudziæ, zmiksowaæ z mas³em.
S³onecznik: rozpu¶ciæ mas³o, dodaæ do niego cukier i mleko, dobrze wymieszaæ, nastêpnie wsypaæ s³onecznik i jeszcze raz wymieszaæ. Roz³o¿yæ masê na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia i podpra¿yæ do zrumienienia ziaren w bardzo gor±cym piekarniku (220-230 stopni) przez oko³o 10-15 minut, czêsto mieszaj±c, aby ziarna s³onecznika nie poskleja³y siê. Po wyjêciu z piekarnika s³onecznik ostudziæ (nadal mieszaæ, aby porozdzielaæ ziarna). Zimny s³onecznik dodaæ do kremu i dobrze wymieszaæ.
Na upieczony biszkopt wy³o¿yæ masê, przykryæ herbatnikami i polaæ polew± czekoladow±.