Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
rosyjska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g mieszanych mięs gotowanych lub pieczonych (bez tłuszczu)
1,5 litra bulionu wołowego
6 małych ogórków kiszonych
4 parówki
4 plastry chudej szynki
2 średnie cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
12 czarnych oliwek
6 zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
1 cytryna
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w małe kawałki i wrzucić do gorącego bulionu. Cebukę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier pomidorowy i lekko poddusić.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę (usuwając więsz pestki), dodać do bulionu, gotować przez ok 5 minut, po czym dodać porojone w plastry parówki oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Oliwki przepołowić i wraz z kaparami i cebulą dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
Podawać bardzo gorącą, posypaną natką pietruszki i ozdobioną plastrami z pozostałej połowy cytryny.