kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szarlotka

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6

Składniki:

Składniki do ciasta:
70 dkg mąki
1¼ opakowania masła roślinnego
½ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka

Składniki do nadzienia:
1½ kg kwaśnych jabłek
kilka goździków
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta i nadzienia:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.
Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem.

 


Źródło: http://www.bonapetit.pl/blog/?p=183
Autor: Grzesiek

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »