Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
Składniki do ciasta:
70 dkg mąki
1¼ opakowania masła roślinnego
½ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
Składniki do nadzienia:
1½ kg kwaśnych jabłek
kilka goździków
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta i nadzienia:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.
Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem.