Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc gotowania warzyw i grillowania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
16 malutkich młodych ziemniaków
2 średnie cukinie
4 młode marchewki
8 ząbków czosnku
2 cebule
oliwa z oliwek,
po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii, oregano
sól, pieprz, papryka do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki oczyścić (nie obierać), zalać wrzącą wodą, gotować ok. 5 minut.
Przestudzone marchewki pokrajać w grubsze plastry nadziewać na szpadki szaszłykowe, naprzemiennie z ziemniakami, kawałkami cukini, i cebuli oraz przepołowionymi wzdłuż ząbków czosnku. Przygotować marynatę z oliwy i skropionych uprzednio wodą ziół. Posmarować nią szaszłyki przy użyciu pędzelka, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Opiekać na średnio rozgrzanym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony.
Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.