Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 15 (nie licząc gotowania warzyw i grillowania) 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	16 malutkich młodych ziemniaków
2 średnie cukinie
4 młode marchewki
8 ząbków czosnku
2 cebule
oliwa z oliwek,
po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii, oregano
sól, pieprz, papryka do smaku
Wykonanie: 
Ziemniaki i marchewki oczyścić (nie obierać), zalać wrzącą wodą, gotować ok. 5 minut. 
Przestudzone marchewki pokrajać w grubsze plastry nadziewać na szpadki szaszłykowe, naprzemiennie z ziemniakami, kawałkami cukini, i cebuli oraz przepołowionymi wzdłuż ząbków czosnku. Przygotować marynatę z oliwy i skropionych uprzednio wodą ziół. Posmarować nią szaszłyki przy użyciu pędzelka, doprawić solą, pieprzem i papryką. 
Opiekać na średnio rozgrzanym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. 
Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.