Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: wysoki 
    Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 1 dobę marynowania mięsa) 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 6-8
	    
  
  Składniki: 
	1,5 kg szynki wieprzowej
4 pomarańcze
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
szklanka półsłodkiego wina
5 dag klarowanego masła
2 cebule
liść laurowy, cynamon, sól
tłuszcz do formy
Wykonanie: 
Mięso umyć, natrzeć solą. Cebulę posiekać, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i cynamon, zagotować. Wystudzoną marynatą zalać mięso, przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Brytfannę nasmarować tłuszczem, ułożyć mięso, polać masłem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 40 minutach pieczenia podlać mięso marynatą, piec do miękkości (ok. 70 - 90 minut).