Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 1 dobę marynowania mięsa)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
4 pomarańcze
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
szklanka półsłodkiego wina
5 dag klarowanego masła
2 cebule
liść laurowy, cynamon, sól
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Mięso umyć, natrzeć solą. Cebulę posiekać, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i cynamon, zagotować. Wystudzoną marynatą zalać mięso, przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Brytfannę nasmarować tłuszczem, ułożyć mięso, polać masłem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 40 minutach pieczenia podlać mięso marynatą, piec do miękkości (ok. 70 - 90 minut).