kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Tort bardzo czekoladowy

Czekoladowe ciasto, czekoladowy aksamitny i lekki krem, słodycz złamana szlachetnym smakiem kawy i koniaku. Skusi nawet zdeklarowanych przeciwników tradycyjnych tortów, a miłośnicy czekolady rozpłyną się w zachwycie.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki
4 jaja
4 białka
4 łyżki dobrego kakao
1 budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych tłuszczów roślinnych)
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru
50 ml alkoholu (koniak, brandy, winiak)
50 ml bardzo mocnej kawy
250 ml śmietanki kremówki 30 procent

Wykonanie:

Białka z 9 jaj ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po jednej łyżce cukier, tak żeby masa miała konsystencję jak na bezy. Nadal ubijając (na mniejszych obrotach) dodać po jednym żółtku, a potem stopniowo zmieszane pozostałe składniki na ciasto. Masę przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, po czym wystudzić i przekroić na trzy.

Zimną kawę wymieszać z alkoholem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej lub w grubościennym garnku na bardzo małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia, często mieszając.

Ubić śmietanę z połową cukru. Żółtka zmiksować z drugą połową cukru, dodać stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową, a później po łyżeczce połowę porcji kawy z alkoholem. Do całkowicie gładkiej masy dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie łączymy.

Blaty biszkoptowe nasączyć pozostałą porcją kawy z alkoholem, przełożyć dwoma trzecimi kremu. Należy zrobić to szybko po przygotowaniu masy, gdyż zawarta w iej żelatyna powoduje szybkie tężenie. Pozostałym kremem posmarować i udekorować boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także kakao i gotowych ozdób z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort chłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »