Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 45
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 cebule
8 kromek opieczonego pieczywa tostowego
200 g żółtego sera
3 jaja
1 szklanka mleka
sól
4 łyżki masła
Wykonanie:
Obrane cebule włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, dokładnie osączyć, odstawić na 10 min, potem pokroić w plasterki o grubości 2 cm.
Grzanki posmarować połową masła i ułożyć posmarowaną stroną w dół w naczyniu do zapiekania. Plasterki cebuli ułożyć na grzankach, posypać serem. W misce roztrzepać jaja, wlać mleko, posolić, ubić, polać cebulę, na wierzchu rozłożyć wiórki pozostałego masła.
Piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni (termoobieg 170). Ostatnie 5 minut dopiekać na grzaniu górnym piekarnika, do zrumienienia się powierzchni.
Podawać z sałatką z pomidorów.