Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 2
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
200 g żółtego sera
500 pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 szklanki mleka skondensowanego
1 szklanka bulionu drobiowego
1,5 łyżeczki mąki
tłuszcz do smażenia
czosnek granulowany
papryka ostra, pieprz, sól
1 łyżka posiekanej natki.
Wykonanie:
Filety umyć, obrać z odpadków i rozłożyć tak jak mięso na rolady, lekko rozbić uważając by nie uszkodzić mięsa. Posypać czosnkiem, pieprzem i papryką ostrą.
Pieczarki drobno pokroić, posolić przesmażyć dusząc aż zmiękną, połowę odłożyć. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek każdego filetu położyć pieczarki i ser oraz trochę masła, zwinąć w roladki, tak by cały farsz znalazł się w środku (można zamknąć wykałaczkami). Następnie opanierować w mące pomieszanej ze słodką papryką, smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony. Wlać częsć bulionu, tak by przykrwał on tylko dno naczynia i dusić ok 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu, tak by mięso dogotowało się na parze z bulionu. Gotowe roladki wyjąć, delikatnie odłożyć w ciepłe miejsce.
Do naczynia dodać pozostałe pieczarki, resztę bulionu oraz mleko rozrobione z mąką. Mieszać aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewać gotowe zawijańce. Posypać zieloną pietruszką.