Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 20
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
10 kurzych żołądków
1 strąk zielonej papryki
6 plastrów ananasa z puszki
1 strąk papryki chili
4 ząbki cebuli dymki
łyżeczka imbiru
2 łyżki wytrawnego wina (białego lub czerwonego)
3 łyżki ketchupu
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do głębokiego smażenia (ok.2 szklanek)
Wykonanie:
Żołądki należy sparzyć, oczyścić, wymyć. Podzielić każdy na 4 części, a następnie obgotować, posypać imbirem, skropić winem, ostawić na 15-20 minut. Następnie pokroić cebulę i ananasa w drobne kawałki.
Sos: ketchup, cukier, ocet, oliwę i mąkę ziemniaczaną wymieszać na jednolity sos.
W rondelku rozgrzać olej i wrzuć na kilkanaście sekund żołądki, po chwili wyjąć je i przełożyć do innego naczynia. Na paru łyżkach oleju podsmażyć krótko cebulę, paprykę, ananasa, a następnie dołożyć żołądki i smażyć jeszcze około 1 minuty mieszając. Dodać przyrządzony wcześniej sos i mieszając zagotować.
Żołądki z ananasem świetnie smakują z ryżem na sypko.
Smacznego!