Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 drobiowa porcja rosołowa
1 kg buraków
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
Przyprawy:
3-5 ziaren pieprzu
mała łyżeczka przyprawy "Vegeta"
3 ziarna angielskiego ziela
3 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obieramy i myjemy marchew, pietruszkę i selera, a następnie wrzucamy warzywa oraz porcję rosołową do wrzącej lekko osolonej wody. Wywar gotujemy około 20-30 minut.
Obieramy i ścieramy na tarce buraki. Przygotowany wcześniej wywar przelewamy do drugiego naczynia i gotujemy razem z burakami, ziarnami pieprzu, angielskim zielem. Po około 30 minutach dodajemy sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku i jeszcze chwilę gotujemy.
Barszcz czerwony świetnie smakuje z pasztecikami, krokietami mięsnymi, uszkami.