kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Cebulak

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 50 minut oczekiwania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
Farsz:
800 g cebuli
papryka
łyżka tłuszczu
200 g wędzonego boczku
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, kminek

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem, lekko zamieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło stopić, wymieszać z jajkiem i solą, dodać do rozczynu. zagnieść luźne ciasto, przykryć, odstawić na kolejne 15-20 minut. Cebule obrać, posiekać. Paprykę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebule, zeszklić. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać do farszu cebulowego, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę, napełnić farszem. Odstawić na 15 minut, a następnie wstawić do piekarnika na 30 minut.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »