Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 szklanka cukru
1/4 kostki masła
2 jaja
3-4 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki orzechów włoskich
Wykonanie:
Cukier utrzeć z margaryną, dodać całe jajka, wymieszać. Banany rozgnieść i przez 30 sec. mieszać z wodą używając trzepaczek miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Podłużną formę wysmarować tylko na dnie, wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 70-90 minut (aż brzegi ciasta będą odstawały od blachy). Zostawić w piekarniku na 5-10 minut.
Dodatkowe informacje: Uwaga, chleb bananowy ma tendencję do tworzenia zakalca jeśli banany były duże, a piekliśmy za krotko. Lepiej piec go dłużej na niższej temperaturze.